Bruschetta to popularne włoskie grzanki natarte oliwą z dodatkiem pomidorów przyprawionych ziołami.
Mój przepis na bruschettę jest bardzo prosty:
polewamy kromki chleba żytniego oliwą i wstawiamy do piekarnika na 5 min, w tym czasie kroimy 1 dużego pomidora malinowego w drobną kostkę, dodajemy do niego 3 sprasowane ząbki czosnku, oregano, sól i pieprz. Kiedy grzanki są już gotowe układamy na nie pomidory:)
Dla ostrzejszego smaku można dodać plasterek fety na pomidory :).
Ważne jest,żeby do bruschetty użyć dojrzałych i aromatycznych pomidorów, bo one nadają grzankom smak.
Aga
Skoro Aguś zabrała nas do Italii, warto podać alternatywny sposób przyrządzania Bruschetty.
W Polsce bardzo popularne jest robienie Bruschetty na bagietce, która jest pokrojona pod dużym kątem, lecz w większości rzymskich restauracji spotkałam się z robieniem Bruschetty na chlebie.
To przepis dla fanów świeżej bazylii:)
Oczywiście kromki chleba polecam przygotować według przepisu Agi:)
Otóż proponuje wybrać kilka soczystych, dojrzałych pomidorów, obrać je ze skórki przy pomocy wrzątku(nie trzymajmy ich zbyt długo we wrzątku, gdyż staną się niesmaczne), a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Kolejno, w zależności od porcji pomidorów dodać posiekanej bazylii, w takiej ilości, aby był wyczuwalny aromat, pożniej wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem, ale niewielką ilością, aby w smaku dominowała bazylia.
Czasami podczas mieszania pomidorów ze wszystkimi składnikami,
dodaję trochę balsamico, ale to według Waszego uznania.:)
Dorota