spoon

Recent Recipes

Krewetkowo.

0

Category :

Jak pewnie zauważyliście krewetki stąły się w ostatnim czasie naszą pasja, dlatego przyrządzamy je na wiely różnych sposobów. A oto przedstawiam makaron z cukinią i krewetkami.

Potrzebujemy na porcję dla 4 osób:

500 g krewetek
2 małe cukinie
400 g makaronu spaghetti
1 serek topiony hochland  z ziołami (100g)
1 jogurt naturalny mały
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Obieramy cukinię, a następnie przecinamy ją w poprzek i kroimy w plasterki.

W tym czasie rozmrażamy krewetki i skrapiamy je połową cytryny oraz gotujemy makaron.

Uwaga: Pamiętajmy, aby gotować makaron z dodatkiem łyżki oliwy i szczyptą soli, a po ugotowaniu schłodzić go zimną wodą. Szczerze, to nie przywiazywałam wagi do schładzania makaronu zimną wodą już w cedzaku, ale mój dobry przyjaciel, który jest kucharzem polecił to robić i naprawdę widzę niesamowitą różnicę w jakości tego makaronu.

Cukinię smażymy na oliwie do zmięknięcia (ok.7 minut) i dodajemy krewetki, które dalej zostawiamy na ogniu przez ok 3 minuty. Dodajemy serek, jogurt i 2 ząbki czosnku. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia się serka. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Następnie dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy, aby makaron "poczuł" cały sos. :)



Kocham tę kompozycję całym sercem! :)
I Wam polecam.
Pozdrawiam,
Dorota

0 komentarze:

Prześlij komentarz