Dzisiaj prosty przepis na popularną włoską pizzę bianca:)
Składniki:
500 g mąki na pizzę
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych drożdży instant)
ok. 200-300 ml ciepłej wody
40 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych drożdży instant)
ok. 200-300 ml ciepłej wody
40 ml oliwy z oliwek
Z podanych składników ugnieść ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 min.
Następnie uformować pizzę i odstawić jeszcze na 15 min do wyrośnięcia.
Powierzchnię pizzy smarujemy sosem pomidorowym (w moim przypadku keczup McDonalds wymieszany z ziołami prowansalskimi). Na tak przygotowany spód kładziemy dodatki, które lubimy.
(mozarella, wędliny, pomidory, oliwki)
I posypujemy na koniec oregano.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do pieca na ok 10 min przy temperaturze 280 st C
smacznego!
Aga