spoon

Recent Recipes

Ryż w gęstym kremie brokułowym z szynką.

0

Category :

  Uwielbiam to danie ze względu na jego lekkość (przygotowanie sosu na jogurcie) oraz treściwość (danie jest bardzo syte, zawiera szynkę i gęsty krem). :)

Składniki - dla 4 osób:

2 torebki ryżu
400 g szynki parzonej, wiejskiej lub takiej jaką najbardziej lubicie
1 brokuł
2 małe jogurty naturalne
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
sól
pieprz

Przygotowanie:

Na samym początku zajmujemy sie przyrzadzeniem ryżu, tylko pamiętajmy, ABY GO NIE SOLIĆ. (smak szynki i kremu nada całej potrawie na tyle dobrego smaku, że ryż musi być neutralnym dodatkiem wypełniającym):)
Szynkę kroimy w cienkie paski i podsmażamy z cebulą na oliwie.


W tym samym czasie gotujemy brokuła przez ok. 8 minut pod przykryciem z dodatkiem soli.
Gdy brokuł bedzie gotowy wkladamy go do naczynia, w którym będziemy go blendować razem z jogurtem i sprasowanym czosnkiem.
Do szynki dodajemy gładki i pachnacy krem brokułowy i wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Nastepnie dodajemy ryż i nasza potrawa jest gotowa!



Po prostu niebo. :D
Dorota

0 komentarze:

Prześlij komentarz