spoon

Recent Recipes

Grillowany kurczak w sosie z pomidorów.

0

Category :

Lato kojarzy mi się m.in. z grillowaniem, zwykle z udziałem kiełbasek, ale miło urozmaicić je innymi potrawami z mięs i warzyw. Miałam okazję wczoraj korzystać z elektrycznego, domowego grilla u moich Dziadków. Efekt moich zmagań okazał się pyszny. :)  Uwielbiam szpinak, co mogliście zauważyć w poprzednich postach, dlatego postanowiłam połączyć go z borowikami.

Składniki:
7 piersi z kurczaka
400 g szpinaku
70 g suszonych borowików
1 średnia cebula
kilka ząbków czosnku
przyprawa do kurczaka

Sos:
Polecam przygotowanie sosu z pomidorów z puszki z dodatkiem ziół, czosnku i bazylii. Możemy także kupić świetny wynalazek w postaci krojonych pomidorów z  wyżej wymienionymi przyprawami firmy Pudliszki.



Przygotowanie:

Jeżeli mamy suszone grzyby,  wkładamy je na 1 godzinę do wody z mlekiem,
aby zmiękły.

Doprawiamy filety przyprawą do kurczaka, solą i plasterkami czosnku. Układamy piętrowo na talerzu i wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Kroimy drobno cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy szpinak i drobno pokrojone borowiki. Przyprawiamy do smaku.

Wyciągamy z lodówki piersi z kurczaka i wycinamy kieszenie ostrym nożem.
Nakładamy farsz i układamy na grillu.

Podgrzewamy sos pomidorowy i danie gotowe.  :)






Smacznego! :D

Dorota

0 komentarze:

Prześlij komentarz