spoon

Recent Recipes

Zupa marchewkowa.

0

Category :

To najlepsza zupa marchewkowa jaką jadłam, autorstwa mojej siostry Kasi:)
Jest rewelacyjna ze względu na delikatność, lekkość i aromat. Przepis jest prosty i szybki do zrobienia.




 Składniki:

włoszczyzna
pierś z kurczaka, 
1 kg marchewek dużych
małe marchewki (paczka mrożonych)
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
sól ,pieprz
warzywko

Wlewamy do garnka 2,5l wody, dodajemy przyprawy, pierś i gotujemy 15 minut, nastepnie dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez 30 minut.

W osobnym garnku gotujemy 1 kg obranej marchwi, doprawiamy szczyptą soli i warzywka. Gdy marchwki zmiękną, miksujemy je blenderem z piersią i włoszczyzna(tylko seler i pietruszkę).

Wlewamy krem do ugotowanego wcześniej bulionu. Wszystko razem gotujemy ok. 5 minut mieszając.

Mrożone małe marchewki rozmrażamy i wkładamy do zupy.

Jeśli potrzeba to doprawiamy zupę do smaku warzywkiem i pieprzem. 



Smacznego!

Dorota 

0 komentarze:

Prześlij komentarz