To najlepsza zupa marchewkowa jaką jadłam, autorstwa mojej siostry Kasi:)
Jest rewelacyjna ze względu na delikatność, lekkość i aromat. Przepis jest prosty i szybki do zrobienia.
włoszczyzna
pierś z kurczaka,
1 kg marchewek dużych
małe marchewki (paczka mrożonych)
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
sól ,pieprz
warzywko
Wlewamy do garnka 2,5l wody, dodajemy przyprawy, pierś i gotujemy 15 minut, nastepnie dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez 30 minut.
W osobnym garnku gotujemy 1 kg obranej marchwi, doprawiamy szczyptą soli i warzywka. Gdy marchwki zmiękną, miksujemy je blenderem z piersią i włoszczyzna(tylko seler i pietruszkę).
Wlewamy krem do ugotowanego wcześniej bulionu. Wszystko razem gotujemy ok. 5 minut mieszając.
Mrożone małe marchewki rozmrażamy i wkładamy do zupy.
Jeśli potrzeba to doprawiamy zupę do smaku warzywkiem i pieprzem.
Smacznego!
Dorota