Pisząc tego posta, czekam na wyrośnięcie ciasta na pizzę, którą niedługo zaprezentuję. :)
Dziś natomiast pyszne danie na szybko. :)
Mięso mielone kojarzyło mi się zwykle z kotletami mielonymi, albo z sosem do sphagetti bolognese, do czasu gdy polubiłam pomidory z puszki.
Moja propozycja dla 2 osób wygląda tak.
Składniki:
300g mięsa mielonego z szynki
garść oliwek zielonych
1/2 żółtej papryki
1 puszka pomidorów, szczególnie polecam Dawtona
3 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
przyprawa do grilla
Przygotowanie:
Podsmażamy mięso z dodatkiem 2 sprasowanych ząbków czosnku ok. 10 min. Doprawiamy przyprawą do mięs i grilla oraz solą i pieprzem ziołowym, cały czas mieszając i rozdrabniając.
Nastepnie dodajemy puszkę pomidorów, oliwki i paprykę pokrojoną w kosteczkę i 1 sprasowany ząbek czosnku i to wszystko gotujemy, do lekkiego zmięknięcia papryki.
Próbujemy naszego dania i oceniamy czy jest wystarczająco doprawione.
Sugeruję dodać do pomidorów troszkę soli i pieprzu ziołowego.
Zaletą tej potrawy jest to, że można się nią najeść, a zestawienie składników jest tak ciekawe, że chce się więcej i ten aromat czosnku, po prostu pycha. ;)
Smacznego!
Dorota