Uwielbiam pieczarki, często mam tak, że muszę natychmiast zjeść surową pieczarkę, pewnie przez niedobór potasu.:)
Pieczarki nadziewane są bardzo prostą potrawą, ale również bardzo efektowną.
Możemy przyrzadzać je w rozmaitych kompozycjach, ja zdecydowałam się na tuńczyka i szpinak.
Potrzebujemy na 3 porcje:
12 dużych pieczarek
200 g szpinaku liściastego mrożonego
puszkę tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
małą cebulkę (niekoniecznie)
pieprz
sól
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Rozmrażamy szpinak na patelni lub w mikrofali i w tym czasie zajmujemy się pieczarkami. Po dokładnym umyciu urywamy nóżki i drążymy miejsce na farsz.
Kroimy w drobną kosteczkę cebulkę i smażymy do zeszklenia na oliwie.
Następnie dorzucamy szpinak na patelnię razem z całą puszką tuńczyka i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy pieczarki farszem (opcjonalnie posypujemy serem żółtym startym, można też dodać odrobine pomidora) i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Jeżeli pieczarki nie zrobiły się lekko miękkie i ciemne, należy wydłużyć ten czas.
Gwartantuję Wam, że to połączenie smaków jest naprawdę ciekawe i pyszne.:)
Smacznego!
Dorota