spoon

Recent Recipes

Nadziewane pieczarki.

0

Category :

Uwielbiam pieczarki, często mam tak,  że  muszę natychmiast zjeść surową pieczarkę, pewnie przez niedobór potasu.:)
Pieczarki nadziewane są bardzo prostą potrawą, ale również bardzo efektowną.
Możemy przyrzadzać je w rozmaitych kompozycjach, ja zdecydowałam się na tuńczyka i szpinak.

Potrzebujemy na 3 porcje:

12 dużych pieczarek
200 g szpinaku liściastego mrożonego
puszkę tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
małą cebulkę (niekoniecznie)   
pieprz 
 sól




Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Rozmrażamy szpinak na patelni lub w mikrofali i w tym czasie zajmujemy się pieczarkami. Po dokładnym umyciu urywamy nóżki  i drążymy miejsce na  farsz. 
Kroimy w drobną kosteczkę cebulkę i smażymy do zeszklenia na oliwie.
Następnie dorzucamy szpinak na patelnię razem z całą puszką tuńczyka i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy pieczarki farszem (opcjonalnie posypujemy serem żółtym startym, można też dodać odrobine pomidora) i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. 
Jeżeli pieczarki nie zrobiły się lekko miękkie i ciemne, należy wydłużyć ten czas.

Gwartantuję Wam, że to połączenie smaków jest naprawdę ciekawe i pyszne.:) 
   



Smacznego!

Dorota 

0 komentarze:

Prześlij komentarz