Heloo :)
Postanowiłam zrobić sobie przerwę w nauce i przyrządzić przyszny i lekki obiad na odstresowanie.
Dziś będą po raz pierwszy zdjęcia dobrej jakości w moim poście , dzięki temu, że dostałam od Dziadków aparat!:) Tak więc koniec ze zdjęciami z komórki.
Z siostrą przyrządziłyśmy szparagi z szynką szwardzwaldzką i pysznym sosem pietruszkowo - śmietanowym.
Potrzebujemy na porcję dla 2 osób:
0,5kg szparagów
100 g szynki parmeńskiej
oliwy z oliwek
pomidora
soli
Sos:
1 natki pietruszki
200g śmietany 18% kwaśna
przyprawy warzywko
i bardzo mały ząbek czosnku
Obieramy szparagi, do tego wykorzystałam moją siostrę Kasię, bo bardzo nie lubie tego robić;)
W tym przepisie jest to najbardziej pracochłonna część, ale mimo wszystko trwa to tylko kilka minut.
Zależało mi na czasie w przyrządzeniu szparagów więc najpierw podgotowałam je 10 minut, a na kolejne 10 minut wstawiłam do piekarnika na 180stopni.
Podczas gotowania szparagów przyrządzamy sos:
Blendujemy razem śmietanę,natkę pietruszki z małym ząbkiem czosnku i małą szczyptą przyprawy warzywko.
Sos powinien być lekko czosnkowy i słony, wkładamy go do lodówki lub zamrażarki-to ważne!
Po 10 minutach gotowania szparagów wyciagamy je i zawijamy w plasterki szynki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej posmarowanym oliwą z oliwek.
Układamy na nich plasterki pomidora i bardzo lekko solimy, a następnie wkładamy do piekarnika na 10 minut. :)
Smacznego!:)
Dorota