Zauważyłam, że bardzo lubię różne mieszanki z udziałem szpinaku.
W najbliższym czasie planuję zrobić szpinak z miodem i rodzynkami.
Dziś do towarzystwa tego pysznego warzywa dołączyły pieczarki, pomidory i kurczak. :)
Porcja na 3 osoby.
Do zrobienia tej szybkiej i ciekawej w smaku potrawy potrzebujemy:
300 g szpinaku liściastego mrożonego bez dodatków w środku(śmietany, sera itd.) (bardzo dobry i tani jest szpinak z firmy Tesco).
1 puszka pomidorów bez skórki krojonych (ostatnio kupiłam je w Biedronce w niebieskim opakowaniu i byly bez smaku i trochę rozwodnione, dlatego radzę udać się do Lidla, Tesco lub kupić inne sprawdzone
9 dużych pieczarek
2 piersi z kurczaka
4 duże ząbki czosnku
160 g jogurtu naturalnego lub smietany 30%, w zależności od tego czy jesteśmy na diecie czy nie ;)
Kurczaka kroimy w kosteczki i smażymy go z użyciem "przyprawy do kurczaka"(np. Kania z Lidla) najpierw na małym ogniu, aby po kilku minutach go zwiększyć, wtedy kurczak robi się lekko złocisty.
Kroimy pieczarki w kosteczkę i bez użycia tłuszczu na teflonowej patelni podsmażamy, aż lekko ściemnieją i zmiękną, czyli ok. 10 minut pod przykryciem.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozmrażamy szpinak i od razu wrzucamy na patelnię pomidory, w taki sposób szpinak szybciej sie rozmrozi.
Następnie do rozmrożonego szpinaku i pomidorów dodajemy jogurt/śmietanę i czosnek. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Wrzucamy nieprzyprawione, podsmażone pieczarki i kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Danie zostało pochłonięte w ekspresowym tempie.
Dorota